Πώς θα χαρακτήριζες ένα γιατρό που περιγράφει απλώς τα συμπτώματα της ασθένειάς σου αλλά δε δίνει απάντηση για το είδος της πάθησή σου; Έναν καθηγητή που δίνει «ξερές» απαντήσεις στους μαθητές του, αλλά αδυνατεί να τους εξηγήσει τη διαδικασία που τον οδηγεί σε αυτές; Έναν πολιτικό που απλώς περιγράφει φαινόμενα, αλλά αρνείται να δώσει απαντήσεις για τα αίτια και τις προτεινόμενες λύσεις, ιδιαίτερα, αν φέρει ο ίδιος και οι πολιτικές που υπηρετεί (στο μεταναστευτικό για παράδειγμα) μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα κακώς κείμενα;

Του Δημήτρη Σακελλάρη*

Στις πρώτες δύο περιπτώσεις θα αναφερόμασταν σε ανεπάρκεια. Στην τρίτη όμως περίπτωση η ανεπάρκεια λαμβάνει χαρακτηριστικά επικινδυνότητας. Είναι επικίνδυνη λοιπόν για τη Δημοκρατία η ρητορική της ακροδεξιάς και του τμήματος εκείνου της δεξιάς που την υιοθετεί, όσον αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Περιγράφει το φαινόμενο από την οπτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των χωρών της πρώτης υποδοχής και ιδιαίτερα των περιοχών όπου οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί συγκεντρώνονται. Επιπρόσθετα χρησιμοποιεί το επιχείρημα της αυξημένης εγκληματικότητας που αφορά μόνο τους ξένους βέβαια και ποτέ τους συμπατριώτες μας και έτσι η θεωρία του απόλυτου κακού για το έθνος έχει διαμορφωθεί και τρέφει το φασισμό.

Η περιγραφή κάπου εκεί τελειώνει και επειδή η αδυναμία ή η άρνηση αναζήτησης αιτίων είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, αρχίζει η αναφορά σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει το έθνος και η θρησκεία μας από τα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων για την απεθνοποίηση των εθνών. Τα social media «παίρνουν φωτιά» με fake news, παρέα με νέες προφητείες γνωστών-αγνώστων «γερόντων» για τον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε.

Τότε εμφανίζονται και «πρωτοκλασάτοι» της ΝΔ να δηλώνουν ότι θα αφαιρεθεί ο σταυρός από τη σημαία μας ή ότι θα απαγορευτεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων. Κι η ακροδεξιά καλπάζει γιατί τρέφεται από τον φόβο και την ημιμάθεια.

Προφανώς, η άνοδος του φασισμού έχει άλλα αίτια, όπως την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και την επιβολή από εξωθεσμικά διευθυντήρια, πολιτικών λιτότητας που οδηγούν σε διάλυση τον κοινωνικό ιστό. Οι μετανάστες αποτελούν την αφορμή.

Η ανάγνωση όμως της πραγματικότητας, προϋποθέτει σφαιρική παιδεία και κριτική ικανότητα. Ως εκ τούτου απαιτείται ένα σύστημα εκπαιδευτικό που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και δεν θα παρέχει απλώς εξειδικευμένες και αποσπασματικές γνώσεις στο αναλώσιμο εργατικό δυναμικό του «αύριο».

Από τη στιγμή που η τελευταία προϋπόθεση αποτελεί «κενό» γράμμα, ο εύκολος στόχος για τις δυνάμεις της αντίδρασης είναι οι «ξένοι».

Όχι «πατριώτες»! Δεν κινδυνεύουμε από τους ξένους που απλά εγκλωβίζονται στη χώρα μας επειδή οι ομοϊδεάτες των νεοδεξιών και ακροδεξιών της χώρας μας κλείνουν τα σύνορά τους. Κινδυνεύουμε από τους ανόητους που θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν λίγες ψήφους τροφοδοτώντας τη ρητορική του μίσους.

Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών;

Αντιμετωπίζοντας τα αίτια που γεννούν το φαινόμενο και όχι τα αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου, πρέπει οι ισχυροί αυτού του πλανήτη να ανοικοδομήσουν τις χώρες που διέλυσαν για να τις αποστραγγίσουν από τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές.

Ως τότε όμως οφείλουν να φιλοξενήσουν τους πληθυσμούς εκείνους που τους αναλογούν, καθώς, εξαιτίας των δικών τους πολιτικών, εγκατάλειψαν οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι τα συντρίμμια που κάποτε αποτελούσαν την πατρίδα τους.

Και τι θα έκαναν μετά οι ακροδεξιοί χωρίς «βαρβάρους»;

* Φιλόλογος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ